Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı
image

Tarihi eserlere tarihi konak

Manisa'nın el yazma eserleri bundan böyle, Manisa İl Halk Kütüphanesi yerine, İl Özel İdaresi tarafından satın alınarak restore ettirilen tarihi Hıdıroğlu Konağı'nda sergilenecek. Tarihi el yazması eserlerin sergilenebilmesi için gerekli olan özel bölümlerin inşa edilmesi ile hizmete girecek olan binayı meclis üyeleri ile birlikte ziyaret eden Vali Daşöz, Özel idarenin tarihi bir çalışma yaptığını belirterek, çalışmanın olumlu anlamda domino etkisi yaratacağını söyledi.

Manisa İl Genel Meclis Üyeleri dün Manisa il Halk Kütüphanesi'nin el yazma eserlerinin bulunduğu bölümü ziyaret etti.

Gerçekleştirilen ziyarette kütüphanenin el yazması eserleri ile ilgili bilgi veren Manisa İl Halk Kütüphanesi Ali Arı, Türkiye'de Süleymaniye el yazması eserler kütüphanesinden sonra nitelik olarak en zengin eserlerin Manisa'da olduğunu söyledi.

Meclis üyeleri daha sonra özel bölümde saklanan el yazma eserlerini inceledi. İl Genel Meclis Başkanı ve Meclis üyeleri daha sonra Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz ile birlikte el yazması eserlerin önümüzdeki dönemlerde sergileneceği Hıdıroğlu Konağı'nı gezdi.

Hıdıroğlu Konağı'ndaki gezide konuşarak el yazma eserlerinin Manisa için çok önemli olduğunu söyleyen Vali Daşöz, "Bu son meclis toplantısında aldığınız bu kararı tarihi bir karar olarak görüyorum. Bunun neden tarihi karar olduğu 5 yıl sonra herkes tarafından anlaşılacak. Bu karara imza atanlar bence kendileriyle gurur duyacaklar" dedi.

"KÜÇÜK BİR KONAK OLARAK ALGILANMAMALI"

Hıdıroğlu Konağı'nın yapılan iş bakımından iki ayrı önemi olduğunu belirten Vali Daşöz, "Özel idaremiz burada örnek bir çalışma yapmış. Eski bir konağı alıp Manisa'ya kazandırmış. Yapılınca ne kadar güzel eser olduğunu hep beraber görebiliyoruz. Bu tarihe, ecdadın yadigarlarına sahip çıkmak anlamına geliyor. Aynı işi yapabilecek ilimizde 50 tane kurum var. Bir an için 50 kurumun her birinin birer konağı restore edip kendi hizmetinde veya ilin ihtiyacında kullansın. 5 sene bu anlayış devam etse şehrin ruhu değişir. Bence bu yapılabilir. Bunun için farkındalık inanç, kararlılık önemli. İkincisi Manisa'ya çok sayıda müze öngörülüyor. Çok sayıda kültür sanat alt yapısı öngörülüyor. Bu anlamda çok öncü bir konu. Yarın burada pek çok bilim adamı, araştırmacı inceleme yapacak. Manisa'nın adı bu tür müzelerin isminin geçtiği her ortamda anılacak. O bakımdan bu turizm de çok büyük bir alt yapı. Benim el yazma eserler müzesinde ne işim var, eski yazıyı da bilmiyorum diye düşünmeye hiç gerek yok. Geçmişimizin bütün belgelerine sahip çıkmak çok önemli. Dünü olmayanların ne bugünü ne de yarını olur. Büyük devletlerin geçmişi bugünü ve geleceği bir bütündür. Bu noktada özel idaremiz tarihi bir rol oynamıştır. Bu domino etkisiyle olumlu anlamda birçok şeyin öncülüğünü yapacaktır. Böylece özel idaremiz tarihi bir misyonu yerine getirmiş olacaktır. Bu bakımdan çok çok önemli bir konu. Sadece küçük bir konak gibi algılanması gerekir. Öncülüğü ve anlamı çok büyük olan bir proje" dedi.

Hıdıroğlu Konağı ile ilgili alınan kararın oy birliği ile geçtiğini dile getiren İl Genel Meclis başkanı Hayrullah Solmaz, "Manisa yeni çehresi ile büyüyen, Büyükşehir olmaya sadece fizikken değil, ruhen de hazır olduğunu göstermeye başlamış olacak. Bu konuda, bu şehre bir şeyler yapmak için çaba gösteren genel sekreterimiz ve üyelerimize teşekkürlerimizi iletiyoruz" dedi.

El yazması eserler bölümünde yer alan Kur'an-ı Kerim'in tıpkı basımını yapmak istediklerini söyleyen Solmaz, "Bu basımı hem müzenin tanıtımı olarak her yere göndermek istiyoruz hem de Manisa'yı ziyaret eden dostlara hediye edebileceğimiz örnek bir eser olsun istiyoruz" dedi. Solmaz son olarak ellerinde el yazması eser bulunan vatandaşlara seslenerek, İsimlerini ölümsüzleştirmek isteyenlerin el yazma eserleri buraya bağışlayabileceğini söyledi.